Fisksoppa med saffran

Vi har lyxat till det med fisksoppa och vin här ikväll. Vi är riktigt dåliga på att äta fisk trots att hela frysen är full med allt Jonathan dragit upp i Norge... Men såg idag att mat.se levererar färsk fisk så jag klickade hem lite färsk lax som var jättefin! Hade även Lubb i soppan som vi hade i frysen. Här kommer receptet på dagens soppa;

ca 700 gram fisk
1 purjolök (vita delen)
3 selleristjälkar
2 morötter
2 gula lökar
3 st potatisar fast sort
2-3 vitlöksklyftor pressade
3 msk tomatpuré
1 paket saffran
1 liter vatten + 3 msk hummerfond
2 dl vitt vin
2.5 dl matlagningsgrädde
Salt, Peppar, Basilika, Timjan
Stark krydda

Hacka alla grönsaker och potatis i små bitar, lägg över i en stor kastrull. Häll över vatten och lägg i fond, vin, grädde, saffran, tomatpuré och vitlök. Salta, peppra och ha i någon stark krydda, basilika och timjan. Låt koka ihop minst en kvart. Smaka av soppan, det krävs mycket salt!
Dela fisken i bitar medan soppan kokar. Lägg i fisken när du är nöjd med smakerna på soppan och koka med fisken på låg värme några minuter. Servera!


Sjukling

Jonathan har blivit förkyld och legat hemma i sängen en dag och kurerat sig. Idag blir det föreläsning hemma så får jag lära honom allt nytt från gårdagens föreläsningar. Självklart har jag skämt bort honom med godis!


Minestrone

Ikväll kom Martin förbi på middag. Eftersom han inte gillar grönsaker och jag planerat för Minestronesoppa så valde jag att riva morot och palsternacka istället för bitar. Han tyckte den var jättegod och bitarna av paprika och purjolök slank ner de med :)

500 gram Nötfärs
1 pkt Bacon
1 gul Lök hackad
1 Palsternacka grovt riven
2 Morötter grovt rivna
1 Paprika hackad
1/2 Purjolök hackad
4 msk Tomatpuré
2 st Vitlökar pressade
3 msk Oxfond
Salt, Peppar och ngn stark krydda
Pasta

Stek bacon och lägg över i en stor kastrull. Stek köttfärsen i fettet från baconet och lägg i den gula löken i slutet. Lägg över köttfärsen i den stora kastrullen tillsammans med alla andra ingredienser och fyll upp med vatten så det täcker. Låt koka ca 30 min och smaka av. Jag tycker att det ska vara lite sting i den, man kan även ha i lite vin eller chilisauce. Man kan ha i vad man vill i denna soppa :) Vi kokar alltid pastan vid sidan om så den inte känns överkokt dagen efter.


Potatis och Ostbröd

Har komponerat ihop ett brödrecept som vi åt till middagen hemma hos Urban och Annika ikväll. Alla tyckte det var gott men jag kände inte riktigt smak från osten. Brödet ger två stora limpor som jag bakat i rund tårtform med diameter på 24 cm. Nästa gång tar jag nog lite mer ost som höjer smak och sälta. Men denna gången gjorde jag med följande;

ca 70 gram jäst
400 gram mosad kokt potatis
1/2 msk salt
1.5 dl riven lagrad Prästost
250 gram Kesella Lätt
5 dl mjölk 37 grader
3.5 dl rågmjöl
ca 10-11 dl Vetemjöl Special

Mosa potatis med salt och ost. Lägg över i en stor bunke med rågmjöl, kesella och det mesta av vetemjölet. Värm mjölken till 37 grader och blanda ut med jästen. Häll jästblandningen i den stora bunken med resterande ingredienser och kör med maskin minst 10 min. Degen ska släppa från kanterna och vara smidig. De ska lossna hyfsat lätt från degkrokarna.
Jäs till dubbel storlek 45-60 min.
Lägg upp på väl mjölat bakbord och dela degen i två. Jag knådade inte degen utan tog mjöl runt hela bröddegen och lade över i en smord form.
Jäs till dubbel storlek 30-45 min. Pensla med vatten och strö över lite mjöl. Kör in i ugnen 45 min på 200 grader. Tag degen ur formen och kör 5 min till på galler så får det en hård yta runt om. Låt svalna på galler.


Experiment

Har massa tid denna helg så vad passar inte bättre än att experimentera på ett nytt brödrecept? Kul att se hur det smakar och ser ut då jag har potatis och stark ost i degen! Sista jäsningen nu innan de åker in i ugnen!


Ostbrickan

Måste ju berätta om de goda ostarna jag och Martina åt igår! Den orangea är en Kittost från Frankrike som är väldigt krämig, liknar osten Talleggio tycker jag och heter Chaumes. Detta var en ny favorit för Martina! Rullen, Le Roulé, från Falbygdens ost är en god färskost med örtkryddor och vitlökssmak som är krämig och bredbar. Hårdosten är en av mina favoriter, det är en spansk Manchego. Det är en fårost med lite sälta och mer fyllig smak men inte stark som en Appentzeller eller Gruyère utan mer snäll!


Frossa

Haft en underbar kväll med Martina och vi har frossat i massa godsaker! Vi slängde ihop en sallad och åt ost, bröd och drack vin. Efter allt detta såg vi på en riktigt mysig tjejfilm med en stor skål med godis som bestod till största del av vår favorit Center! Tack för en riktigt mysig kväll fina du!


Höstpicknick i solen

Vi promenerade bort till Urban och Annika idag och förberedde en god picknick som vi tog med oss ner till havet där vi satte oss i solen och njöt av varmt kaffe, goda mackor och bullar. Såg på en av bilderna Jonathan tog att jag fått så långt hår :) Äntligen!


Kom igen!

Måste fortsätta med gymmet och jag tycker det bästa sättet är att boka upp i förväg, annars kommer jag så lätt på något annat att göra!


IKEA

Blev en sväng till Ikea med Johanna, Andreas och Oliver idag. Fick köpt lite nya vardagsglas som höll på att ta slut här hemma. Efteråt åkte vi till torget och kikade runt lite och vi köpte två av Per Morbergs viner, hoppas dem är goda! Nu väntar vi på att Martin kommer så blir det middag ihop och en film efteråt med äpplepaj!


Morgonmusik

Har ni någon speciell musik ni brukar lyssna till på morgonen? Jag älskar att vakna till Bob Marley. Jonathan sätter ibland på "Three Little Birds" alltså... Don't Worry about a thing... när jag ligger kvar i sängen och man vaknar med ett leende på läpparna och mår bra hela dagen :)

Första perioden avklarad

Gjorde sista tentan för perioden idag och det gick bra! Jättenöjd med tentan jag gjorde i förrgår också! Blivit mycket plugg och lite träning i veckan så det blev powerwalk med jogging efter skolan, skönt! Nu ska jag dega i soffan hela kvällen och njuta av en långhelg utan plugg!


Indiskt

Har varit riktigt sugen på att laga indisk mat och ikväll blev det av! Skulle egentligen träffat några klasskompisar och ätit ute men det blev tillslut ingenting. Inte Jonathans favorit med indiskt men det är min favorit!
Här kommer receptet;

4 st Kycklingfiléer
2 st Gul Lök
2 st Vitlök
1 msk färskriven Ingefära
1.5 msk malen Koriander
2 tsk Spiskummin
0.5 tsk Cayennepeppar
5 st hela Kryddnejlikor
2 st hela Kanelstänger
3 msk Curry
2.5 msk salt
3 msk Mango Chutney
Malen svartpeppar
250 gram Kokosmjölk
2 dl vatten
2 dl Turkisk Youghurt

Lägg upp alla kryddor i en skål inklusive mango chutneyn. Hacka vitlök fint och hacka gul lök ganska grovt och ställ åt sidan. Stek kycklingen och lägg över i en kastrull. Lägg därefter kryddorna i pannan samt lök och vitlök någon minut. Lägg allt i kastrullen och tillsätt vatten, kokosmjölk och turkisk youghurt. Jag behövde göra en toppredning på mjöl och vatten för att få en krämig konsistens. Låt koka medan du gör riset till. Jag tog upp Kryddnejlikorna innan servering för att inte råka bita i någon... Lite fobi för sånt!

 


Tomat Hjärta Keso

Keso och Tomat var riktigt gott ihop! Fått upp ögonen för keso nu och än så länge leder Garants Keso som inte är lika vattnig som Arlas!


Sallate

Hemmaplugg idag med klasskompisar och första tentan går av stapeln imorgon! Känns bra! Ätit sallad nu till middag medan killarna åt pizza och kebab... Grekisk sallad var riktigt god från Kungs Pizzeria i Långedrag, bytte ut majs mot soltorkad tomat.


Nyttig Efterrätt

Har precis ätit blomkål och broccoli soppa och det blir fruktsallad till efterrätt. Jonathan får lite hemmagjord vaniljglass till plus sina två påsar Polly han har köpt... Godis luktar verkligen gott!
I fruktsalladen har vi;

1 Blodapelsin
1 Apelsin
2 st Passionsfrukter
2 st Äpplen
1 st Banan
200 gram Vindruvor
1 dl Äpplejuice


Hotta upp youghurten

Imorse blev det lättyoughurt till frukost som jag kryddat upp med kanel och kardemumma. Toppade med äpple och hackad mandel. Blir mycket godare med kryddor!


FN

Var på FN förbundet i Göteborgs 65 års firande ikväll tillsammans med pappa och Jonathan. Först var det mingel med skumpa och FN bakelse och därefter ett föredrag. Bland annat var flera både anställda och tidigare anställda för FN medverkande och delade med sig av sina erfarenheter. Aktuellt för hela kvällen var FNs reaktion till konflikterna i Syrien och vad de tror kommer att hända. Diplomaten Pierre Schori delade med sig av sina erfarenheter under oroligheterna på Elfenbenskusten. Hade kunnat lyssna till honom hela kvällen! Lyssnade till FNs vice generalsekreterare Jan Eliasson för ca ett år sedan och Pierre och Jan är mycket intressanta att lyssna till, hett tips!


Blåbär och Råg Rut

Bra mellanmål eller alternativ till frukost. Ta en skål med Lätt Naturell Youghurt lägg i blåbär och bitar av Wasa Råg Rut. Gott och nyttigt!


HÖST


Broccoli- och Blomkåls-soppa

Har gjort en väldigt god och nyttig höstsoppa med broccoli, blomkål och purjolök. Receptet kommer här;

1 Blomkålshuvud
250 gr färsk Broccoli
10 cm purjolök
2 dl mjölk
1 msk mjöl utspätt i lite kallt vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
1.5 liter vatten
Ca 1 msk salt
Peppar
Stark sås efter smak (ex tabasco)

Koka upp vatten med buljongtärningarna. Lägg i hackad broccoli, blomkål och purjolök och låt koka tills det blir mjukt ca 10 min. Mixa därefter soppan så den blir slät. Tillsätt mjölk, redning, stark kryddsås, salt och peppar och låt koka upp.


Fiberhavregryn

Gjorde en god gröt till frukost med fiberhavregryn för att få den lite nyttigare. Kände ingen större skillnad på smaken från vanlig havregrynsgröt. Jag gjorde lite för mycket gröt men detta recept räcker nog till tre portioner.
4 dl fiberhavregryn
8 dl vatten
1 krm vaniljpulver (inget vaniljsocker)
Lite salt
Koka upp vattnet och häll därefter i resterande ingredienser och låt koka till önskad konsistens.

Jag toppade med tinade blåbär och mjölk.


Bjudna på middag

Blivit bjudna på en fantastiskt god middag hos Urban och Annika ikväll, det bjöds på chèvre med Parma och färska fikon till förrätt. Till huvudrätt blev det fläskfilé fylld med soltorkad tomat och fetaost med rödvinssås och hasselbackspotatis. Till efterrätt fick vi tårta med glass, maräng, grädde och blåbär - fantastiskt gott! Tack för en mkt trevlig kväll och Grattis Jonathan som vann på Rappakalja!


ShapeUp

Måste tipsa om en App jag använder mig av nu som heter ShapeUp där jag kan lägga in all mat jag äter och se hur många kalorier det blir under en dag. Man skriver dessutom in sin ålder, längd, nuvarande vikt och den vikt man vill nå och därefter räknar den ut hur mycket man bör stoppa i sig under en dag. Man lägger även till träningspass och kan se hur mycket ex protein eller kolhydrater ens mat innehåller.


Ingen pizza

Hemma hos familjen idag och det bjöds på Pizza, jag beställde dock en sallad. Det är också gott men doften av pizza är speciellt god när man inte äter det själv! Jag åt inte i närheten av all fetaost, var nog en hel burk i salladen...


Knäcke

Det är ju så underskattat med knäckebröd, både gott och nyttigt. Imorse blev det Wasa Råg Rut tillsammans med keso, gurka och kalkonskinka.


Min minestronesoppa

Det finns nog en regel som säger vad som ska få vara i en riktig minestronesopppa... Men jag kallar detta för min minestronesoppa men det är nog egentligen ett hopkok av massa olika soppor och ett resultat av vad som fanns hemma.

500g köttfärs
1 st lök
1/2 purjolök
2 st selleristjälkar
1/3 blomkålshuvud
3 st morötter
2 st vitlökar
4 msk tomatpuré
3 msk chilisauce
1 dl rött vin
Kalvfond
Färsk timjan
Salt peppar och någon stark krydda för hetta

Stek köttfärs och lök. Häll över i en stor kastrull. Hacka alla resterande ingredienser och lägg i grytan och täck med vatten. Tillsätt bara allt och låt koka någon timme. Man kan ha i lite pasta också men den kokar jag vid sidan om för den blir för mjuk när man ska äta resterna.


Morbror Jonathan

Fin bild från kalaset på Oliver och Jonathan!


Söndagsbrunch med La Familia

Jag och mina bröder bjöd mamma och pappa på brunch på Hedens Hörna idag, Jonathan var också med. De bjuder på en riktigt god Amerikansk brunch med allt man kan tänka sig. Hamburgare, Bagels, Amerikanska pannkakor, sallad, Chili Con Carne, Scrambled eggs och massa sötsaker! Jag höll mig till sallad, frukt, chili con carne och ägg. Resten smakade på det mesta. Jag har ätit brunch där innan och då kan jag lova att jag smakade på allt :) 150kr plus dricka.

Efteråt var vi bjudna på Kalas till Josiane som fyller år idag! Det bjöds på massa gott i trevligt sällskap!


Endive

Maten blev lite förskjuten idag eftersom jag sov fram till träningen och åt frukost vid 12... Så blir det när man stänger av alarmet. Har ätit lunch/middag nu som var väldigt god. Jag fyllde endivesallad med Chili Con Carne som vi hade kvar och strödde över en hackad tomat.


Keso med blåbär

Körde ett grymt spinningpass imorse på en timme. Har aldrig varit så svettig i hela mitt liv. Tjejen som höll i passet var jätteduktig för hon varierade sig hela tiden i styrka och kondition så man aldrig tog ut sig för mycket på en del. Och hon peppade verkligen oss alla, en timme är långt...

Jonathan hade gjort frukost när jag kom hem. Idag blev det keso med blåbär;
1 dl keso
1 dl blåbär
Några hackade mandlar
Till detta blev det juice, thé och några skivor äpple och ett litet glas smoothie på mjölk istället för vaniljyoughurt, ingen ny hit här hemma men det var ett gott försök!


Napa

Precis fikat med Dijana och Amra i stan. Har inte träffat Dijana på så många år men vi tre var på Aiya Napa för 6 år sedan så det var riktigt kul att ses bara vi tre igen!
Detta var nog första gången jag beställer in sallad med vatten på café men ska man satsa så är det lika bra att göra det ordentligt!


Roses

Jonathan kom precis hem med vackra rosor till mig! Vilken karl :)


Ny dag nya rutiner!

Solen lyser ute och det kommer bli en toppen dag! Spinningen imorse var intensiv. Kom hem och väckte min käraste till frukost. Det blev keso för min del.
1 dl keso
1/2 äpple
5 hackade mandlar
Kanel
Ett glas juice och thé


Tillbaka till gymmet

Lika bra att boka in passen så de blir av! Annika går du fortfarande onsdagar Bodypump? I sånna fall kör vi ihop då :)


Make a change!

Jonathan och jag har precis kört ett styrketräningspass som får bli rutin varje kväll! Bokat in cykel imorgon bitti och kikat på recept på nyttig mat som ni kommer få se på bloggen framöver!


Hjälp!!

Jag får INTE på mig min vinterjacka!! Gud nu ska det tränas och ätas nyttigt innan det blir för kallt!!!! Var ju dock redan iskallt imorse! Gaaaah!


Afternoon

Har varit på Afternoon Tea med tjejerna! Brogyllen har detta trevliga koncept med livemusik men tror det är vissa tider och kanske vissa dagar?!? Riktigt mysigt iaf :)


Pytt

Anders och jag gjorde egen pyttipanna igår :)


Plugg plugg plugg

Det är mycket plugg nu och man blir ganska trött då man pluggar konstant. Killarna somnade iallafall gott på bussen hem...


Jägare

Fick lite trevligt spontanbesök av Martin ikväll som köpte med sig go pizza till oss. Jägare från Kungs Pizza i Långedrag var riktigt god!


Pluggodis


Havet

Det bästa sättet när man skriver arbeten eller tentapluggar är att gå promenader ihop och diskutera! Idag blev det en promenad till havet så satte vi oss och kollade på några som vind och kitesurfade.


Lillen min (L)

Ikväll var Martin på besök och fick avnjuta sin studentpresent i form av trerätters middag och bio. Till förrätt blev det smördegssnurror med fetaost och soltorkad tomat. Till huvudrätt blev det Boeuf Bourgignon á la Per Morberg med hasselbackspotatis! Till efterrätt bjöd vi på hemmagjord Nutellaglass. Allt var mycket uppskattat och nu har vi precis kommit hem efter filmen som var senaste Resident Evil. Mycket bättre än förra! Sen är det ju extremt men det är lite hela grejen men när Michelle Rodríguez och Milla Jovovich är med i samma film kan det inte bli annat än bra!


Italien, Schweiz och Sverige

Ikväll har vi blivit bjudna på en fantastisk trerätters middag hemma hos Tony och Martina! Till förrätt blev det italiensk inspirerad tapas. Till huvudrätt fick vi Raclette där man tillagar sin egen mat på en liten panna över en het platta och i slutet lägger man på osten Raclette och låter den smälta. Så gott!!! Till efterrätt fick vi svensk blåbärspaj med glass, alltid lika gott! Tack för en fantastisk kväll underbara ni!


Jeansskjorta

Har köpt en skön jeansskjorta som jag ska ha ikväll när vi ska hem till Martina och Tony på middag. Ni får se en bild på hela skjortan en annan gång...


Cinnamon

Självklart har jag ätit en kanelbulle idag! Har inte ni? Jag köpte på Le Pain Francais där de bakar kanelbullar med knappt synlig kanel. Jag var tvungen att fråga om det verkligen var kanelbullar då det kunde varit någon kolabulle... Den smakade "ok bulle" men inte mer än så. Synd att man inte har massa hembakade kvar i frysen för de är godast :)

De här bullarna hade jag ju velat ha nu! Tur att vi har en påse kanelgifflar till ikväll iallafall :)

Tisdagslyx

I eftermiddags mötte jag upp Martina för lite shopping och sedan avkoppling på ett café i Vasa med vin och god mat. Extra lyxigt för mig som blev bjuden som tack för ett bullbak jag gjorde för min finis i somras.


RSS 2.0