Påskfin


THE cake färdig

 
 
Nästet i mitten gjordes av smält choklad som ringlades på bakplåtspapper och ställdes i kylen innan den bröts och lades på/trycktes ner i skåror i marsipanlocket.

THE cake

 
Vi var på knytpåskfirande hemma i Hjuvik i helgen. Vi bidrog med köttbullar och tårta. Eftersom jag är ledig så hade jag tid att göra en experimenttårta som tog lite längre tid...
Färgade massa marsipan.
500 gram marsipan blev grön till locket och 500 gram blev blandade färger.
Jonathan gjorde påskig dekoration.
Bottnarna blev perfekta. Här är de saftade med utspädd stark saft och klara för fyllningen. Recept ligger i slutet!
Första lagret med hallonmousse.
Andra lagret med lemoncurd fyllning.
Innan marsipanlock och dekoration åkte på.
 
Recept tårtbottnar till form med 26cm diameter
7.5 ägg
3 dl socker
1.5 dl potatismjöl
1.5 dl vetemjöl
4.5 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver noga, jag brukar trycka sönder alla bakpulverklumpar med en slev och därefter blanda med gaffel. Vispa ägg och socker LÄNGE så det blir jättefluffigt. Blanda försiktigt i mjölblandningen i äggsmeten. Häll upp i bröad form och in i ugnens nedre 1h. Det gör inget om den blir mörk på ytan men det går att sätta in en plåt längst upp i ugnen mot slutet. Jag skär ändå av toppen för att den ska bli helt plan.
 
Tips! Gör bottnarna dagen innan så är de enklare att arbeta med och dela. När man delat kakan bör man safta bottnarna med utspädd stark saft så de inte blir torra. Några matskedar per botten räcker innan fyllningen  åker på.

 
Lemoncurd (tasteline.com)
2 små ekologiska citroner
100 gram smör
2 st ägg
2 dl socker
 
200 gram philadelphia
ett par matskedar smör
Gul karamellfärg
 
Finriv citronskal (endast det gula). Pressa ur saften och värm i kastrull tillsammans med smör och 1 dl socker. Vispa ägg och socker och häll över i kastrullen. Låt sjuda tills det tjocknar. Rör hela tiden. Jag värmde under ständig omrörning tills första bubblan och sänkte direkt värmen och fortsatte vispa hårt några minuter. Låt svalna och ställ kallt över natten
 
Till tårtan blandade jag några matskedar (ca hälften) av lemoncurden med 200 gram Philadelphia. Den blev ganska rinnig så jag blandade en dryg deciliter av smeten med smör för att kunna göra en kant runt som var mer fast för att ha fyllningen på plats i mitten.
 

 
Hallonmousse
400 gram tinade hallon
2 st gelatinblad (kan ha mellan 2-4 gelatinblad för fastare konsistens)
4 msk socker (sockra efter smak)
2,5 dl vispad grädde
Röd karamellfärg
 
Blötlägg gelatinet. Tryck ut hälften, 200 gram av hallonen i finmaskig sil så det mesta av kärnorna kan slängas. Värm några matskedar hallon i en kastrull och blanda i gelatinen. Blanda med resterande hallon och den vispade grädden. Blanda i röd karamellfärg för att få rosa härlig färg. Ställ kallt över natten.
 
När fyllningen lagts på läggs resterande tinade hallon på toppen. Låt lite mindre än hälften av moussen få läggas på översta locket.
 

 
Tårtan spacklades runt om med hårt vispad grädde blandad med lite socker.
 
 
 
 
 

Grattis Anna

Finaste Anna har fyllt år (L) Grattis! Vi var dagen till ära bjudna på middag.
Massa goda ostar!
Martina med födelsedagsbarnet.
Amriic och jag!

Alingsås i vårsolen

Jag och mamma åkte till Alingsås för en heldag med shopping igår. Vi njöt av vårsolen och alla glada färger i butikerna men ingen av oss hittade faktiskt någonting... Vi fikade/lunchade gott på ett nytt café som vi inte testat förut som låg lite avsides från shoppingstråket, tydligen Alingsås äldsta.
 
 

INTE OK

Kollar youtubeklipp på hur man gör marsipanlock till tårta och mellan klippen måste jag se på reklamklipp. Jag har ljudet av på filmklippen och lyssnar på mina lugna favoriter när ett reklamklipp går igång... Efter ett antal sekunders tittande (som inte går att hoppa över) inser jag att det är trailer till en skräckfilm! Ont i magen och illamående - jag tål inte skräckfilmer, inte ens i två sekunder! Inte OK youtube!

Espressobar

Anders var över på fika idag och vi fortsatte fikandet inne i Haga på Nöllers Espressobar.
Jag fick en snusk-björn i min Cappuccino à La Emil Nöller himself!
Törn gjorde oss sällskap också!
Vi fick lite av Emils hemmagjorda pumpasoppa med oss hem som blev förrätt till kvällens middag. Helt fantastiskt god soppa som innehåller - Pumpa (cheese pumpkin tror jag den heter), gul lök, Sambal Oelek och grädde... Så enkelt så gott!!
 

Grattis Urban 56år

Vi hade äran att få fira Urban i helgen som fyller år, fast egentligen inte förrän imorgon.. så lite tjuvstart!
Jonathan med Annika som var så vårfin.
Vi fick trerätters med chèvregratinerade fikon till förrätt och oxfilé till huvudrätt. Till efterrätt blev det favorit i repris med hallonpannacottapaj.
Jonathan med födelsedagsbarnet.
Moi
Självklart släckte vi ner under "Earth Hour"
 

Godmorgon Ledighet

Lyxfrukost till en underbar känsla av att en kurs är avklarad... One more to go, sedan är jag INGENJÖR!!!!

Till våra pojkar

Ikväll var det dags för mig och Martina att bjuda våra pojkar på en middag i klass med vad de bjöd oss på senast. Vi körde på medelhavstema. Bruschetta till förrätt, hemmagjord ravioli med tomatsås till huvudrätt och crème brulée till efterrätt. Martina tog med sig en pastamaskin hemifrån så satte vi igång med några timmars arbete i köket. Middagen serverades inte förrän kl:21.... Tur att allt blev fantastiskt gott ;)
Martina läser noga ur Leila Lindholms recept på pasta.
Hur man gör detta på egen hand är ett mysterium, tur att vi var två...
Bruschetta med fräsch tomatsallad på basilika och buffelmozzarella.
Ravioli med tomatsås.
Efterrätten med färska jordgubbar och blåbär.
 
Crème Brulée:
Sätt ugnen på 100 grader. Koka upp en stor kastrull med vatten och fyll en långpanna med en dryg centimeter.
 
Koka upp:
3.5 dl grädde
1.5 dl mjölk
1 urskrapad vaniljstång
 
Blanda:
6 äggulor
3/4 dl socker
 
Häll den varma gräddmjölken över äggen och blanda. Häll upp i 6 formar som placeras i vattenbadet. Låt stå i ugn beroende på form 1-1.5 timme. Testa med en sticka och se till så den inte är kladdig. Låt svalna och ställ i kylen tills de är genomkalla. Strö över ett tunt lager med rårörsocker. Bränn av med brännare och servera med något fräscht!
Tack för ikväll mina FINA (L)
 
 
 
Recept på pastadeg hittar ni på följande länk:
http://www.recept.nu/leila-lindholm/varmratter/pasta-och-nudlar/farsk-pasta---grundrecept/
 
Recept Bruschetta:
http://www.recept.nu/_/tilltugg_och_tapas/mjol/bruschetta_alla_caprese/
 
Tillvägagångssätt för Ravioli hittar ni på följande länk. Vi valde dock en annan fyllning där man stekte en pressad vitlök med 100 gram spenat. Kryddade med salt, peppar och muskot. Därefter kramades all vätska ur spenaten, hacka och blandade med en burk ricotta.
http://www.recept.nu/leila_lindholm/varmratter/pasta_och_nudlar/farsk_ravioli_med_skinka/
 
 

Gofika

Jonas fyller år idag och spenderar hela dagen med att tentaplugga hos oss så vi har firat honom med goda bakelser från Le Pain Francais.


Plugg eller...?

Plugg eller blivande alkoholister här hemma? Jonathan har läst att enligt en studie så stimulerar lite alkohol hjärnan och ökar inlärningsförmågan. Vi tog ju kanske i lite mycket... Jäger RedBull plus Limoncello!!!


Back to reality


Cortina

Vi stannade vid Cortina innan vi begav oss hemåt idag. Våra liftkort gällde även där trots en timmes bilkörning från Canazei. Jättefina backar men det räckte med några åk innan jag och Stefan satte oss för att sola medan de andra fortsatte åka.


En till

En till lunch ute i solen idag! Vi har konstaterat att italienarna är bra på att göra pizzor i Canazei men tyvärr inte så mycket mer... Så det blev pizza till lunch idag också.


Marmolada

Vi tog oss till högsta toppen i systemet idag på över 3200 meters höjd! Fantastisk utsikt i det fina vädret.


Oh Sunny Day


Heligt

Vi har kyrkan utanför balkongen som ringer så fint varje timma. Nu är det dags att dra ut i backen, klockan är ju snart 9!


Lunch + Sol + Öl

Det är något alldeles speciellt med att äta lunch ute i backen på ett trevligt ställe i minusgrader och strålade sol. Varför gör man inte det hemma? Öl är ett måste antingen till lunchen eller precis när man kommit hem från en heldag med skidåkning!


St Christina

Idag åkte vi dit solen lyste och hamnade i Val Gardena! Riktigt bra åkning med ett lätt soldis på himlen.


Pizza Italiano

Jag var tvungen att smaka äkta italiensk pizza så vi chansade på en pizzarestaurang ute i backen som var supergod!


La Sellaronda

Igår var vi på utflykt med vår danske reseledare Anders som visat oss runt Sellaronda! Åkningen kunde inte bli bättre!


Godmorgon Alperna


Sol i Arabba

Måste ju även lägga upp väderbilder från Arabba!


Arabba

Idag har solen skinit på oss och jag har blivit röd i ansiktet, bra tecken! Vi tog oss vidare i systemen bort till ett område som hette Arabba. Åt lunch och tog en öl i backen. Vilken toppendag!


Canazei

Anlände till Canazei imorse! Henrik, Stefan, Jonathan, Urban och jag ska utforska ett gigantiskt skidsystem under åtta dagar i Italienska Dolmiterna. Första dagen började självklart med en riktig italiensk kaffe och panini. Därefter lastade vi in all packning i lägenheten och sedan ut i ett snöigt och molnigt Canazei. Hoppas på klarare sikt imorgon :)


Skövde över dagen

Jag och Jonathan åkte upp för att möta det här gänget i lördags!
Jonathan, Josiane, Mauri, Andreas som håller lille Oliven och Johanna. De hade hyrt stuga för att komma iväg och åka lite skidor över en weekend i Skövde. Jag och Jonathan åkte inte skidor men lekte lite med Oliver så de andra kunde åka i backen.
Ovanför backen med utsikt över hela Skövde.
Efter några åk var det dags att gå till stugan, spela lite kort, laga mat och ladda inför melodifestivalen!
Oliver tittade på barnprogram i mobilen, djupt koncentrerad :)

At Grannies

Besökte mormor i fredags över en middag i hennes nya lägenhet med mor, far och Jonathan!
Jonathan var snäll och hjälpte till!
Mormor och jag
Efter en räksmörgås blev det massa sötsaker...

RSS 2.0