After ski

Idag var det ganska dåligt väder så vi tog några åk i backen och avslutade på afterskin med en nyvaken Oliver o Johanna och Andreas




Lofsdalen

Nu år vi uppe i Lofsdalen igen och ska fira nyår här! Johanna och Andreas hade tagit lite fina bilder som jag snodde ;)
Jonte o jag på toppen
I liften.

Lussekatter

Idag hade vi nästsista tentan som gick helt okej. Har ju inte studerat så mycket men hade ändå god koll så jag vet att jag klarat mig. En sista tenta kvar den 15e dec men idag blev det bara lussebak och choklad framför TVn, säkert en film ikväll också :)
Ändrade på mitt tidigare recept så här kommer en update!
 
Recept Maries Lussekatter
  • 1 tsk cognac
  • 1 gram saffran
  • 50 gram jäst
  • 100 gram smör
  • 5 dl röd mjölk
  • 2 dl socker
  • 1 pkt kesella vanilj
  • 0,5 tsk salt
  • ca 13-14 dl mjöl jag vägde 860 gram mjöl tror dock 900 gram är bra
  • russin
  • ägg till pensling
 
Rör ut stött saffran i cognac och låt dra ca en timme. Blötlägg samtidigt russin i vatten.
Smula jäst i en stor bunke.
Smält smör och tillsätt mjölken, värm till 37 grader och blanda ut med jästen (spara någon dl för att skölja ur glaset med saffransblandningen).
Blanda i saffransblandningen, socker, kesella, salt.
Kör i maskin ca 5 minuter.
Jäs 45-60 minuter.
Dela upp degen i två och knåda försiktigt.
Forma lussekatter och tryck ner russin, långt ner då de ploppar upp under jäsning.
Låt jäsa 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader, pensla bullarna och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.
Låt svalna på galler under en bakhandduk.
 

Cognacsglögg

Vi lagade egen glögg efter påhittat recept för att utbudet är väldigt tunt i Norge. Vi gjorde den under tre dygn så lite planering, men inget mot Urbans 8 veckors glögg ;) Vi hade vänner över både på fredag och lördag och de tyckte att vår svenska glögg var god, både hemmagjord och Blossa starkvinsglögg!
 
1 dl cognac
2 stora kanelstänger, brutna på mitten
15 nejlikor
10 kardemummakapslar (de gröna)
2 st torkade pomeransskal
1 stjärnanis
1 bit färsk ingefära skalad och grovt skivad (tummestorlek)
 
1 flaska vin
ca 2 dl socker
 
Lägg alla kryddor i cognac med plast över i två dygn.
Tillsätt vin och socker och låt stå ett dygn till, rör om någon gång så sockret löser sig.
Sila av och värm!
Bild från förra julen.

RSS 2.0