Pluggmat

Åt middag med Brage och Una efter en heldags plugg igår! Tacos blev det. Kul att göra någon god mat ihop som paus i plugget. Annars blir det mycket pepparkakor, klementiner och godis :)



Långpromenad

Det blev en tvåtimmars promenad med utforskning av området där vi bott i drygt fyra månader! Bättre sent än aldrig! 
Skogen har jag utforskat lite så nu lurar jag med Jonathan.
Mitt nya favoritområde vid en annan del av havet, mycket lugnare här än där vi bor...
Landet är alltid nära vart man än går, så mysigt!

Scones frukost

Receptet finner ni här

Välkommen Vinter

Vi har underbart väder i Stavanger! Tenta imorgon men jag var bara tvungen att gå ut en promenad. Ett par minusgrader och vindstilla, Lovely!


Blåbär i farten

Dålig uppdatering det senaste men vi sitter bara i skolan både vardagar och helger från morgon till sen kväll så har inget kul att skriva om helt enkelt. Lördag måste dock bli lite extra lyxig för att märka av att det är helg så idag blev det blåbärspaj till efterrätt :)
 

Don't worry

Bästa musiken just nu till statistiken är Bob Marley, finns inget mer lugnande än någon som trallar - Don't worry about a thing cause every little thing is gonna be alright.... :)


Jonathans creation

Jonathan satt och pillade med 3D i Photoshop och detta blev resultatet!
Såå cool!

Sunny sunday

Gick till skolan i strålande sol för att sitta inne och plugga hela dagen... Nu är det bäcksvart ute så inte många minuters njutning tyvärr...


Moules Marinières

Ikväll serverades något helt nytt, musslor. Vi köpte på oss extra bröd för Jonathan var ganska skeptisk till mitt förslag till middag. Vi köpte fina musslor hos fiskhandlaren och följde självklart vår favorit - Per Morbergs recept! Musslorna kostade 66 NOK för ett kilo så inte dyrt heller och MYCKET mat blev det!
Jonathan hackade grönsaker och jag skrubbade musslor.
Musslorna åkte i när oljan blivit varm och sedan lades finhackade grönsaker i. Avslutade med vin, grädde och kryddor och lade på locket några minuter tills alla musslor hade öppnat sig.
Serverade nygräddat bröd till och ett gott vin som även använts i soppan.
Persilja strödde vi över precis innan servering.
Vi var helt chockade över hur gott det var! Inte minst Jonathan som inte förstod varför han aldrig ätit det på senare år. Vi började direkt planera fler rätter med musslor och vilka som kanske vågar sig på att äta detta hos oss vid ett besök (vågar ni?), för guuud vad gott det var! Per Morbergs recept hittar ni här .
 

Skiver

Klassisk lunch för en norrman!


Wohooo

Löste det!! Värt att fotas nu börjar det sitta :)


Lyxmorgon idag igen

Vi lyxade till det denna morgon med lite sovmorgon och en god frukost! Lika bra att passa på när man har goda pålägg hemma. Jag gjorde en variant på mina scones fast med havregryn, valnötter och russin i. Blev supergott och lite matigare. Grundreceptet finner ni här. Häll i
50 gram havregryn 0,5 dl hackade valnötter, några russin och använd hela ägget samt mjölken i smeten, så ingen pensling... Forma varje scones till en boll, platta till och nagga med gaffel innan de åker in i ugnen.
 
 

Födelsedagsmiddag

Vi var bjudna på middag ikväll hem till Rune och hans kjæreste. Vi firade självklart Jonathan med både norsk och svensk sång. De hade varit så gulliga och bakat tårta med svensk flagg!
On our way...
Koseligt

Varm Choklad Deluxe

Man ska skämma bort sina kära när de fyller år så en varm choklad deluxe passade bra till plugget!
 
Varm Choklad deluxe för 2
Värm:
6 dl mjölk
3.5 msk socker
2 msk kakao
en nypa salt
en nypa vaniljpulver
Toppa med vispad grädde och hackad choklad.
 

Grattis min fina

Väckte Jonathan med sång och present på sängen. Frukosten serverades i köket så det var bara att masa sig upp :) Första födelsedagen i vårt nya land! Dagen kommer bestå av plugg men ikväll är vi bortbjudna, så lite lyx!
 

Halloween soppa

Gjorde en pumpasoppa som blev väldigt god och het!
 
Recept
1 liten klassisk halloweenpumpa ca 0,8 kg
1 gul lök,
2 vitlöksklyftor
Kycklingfond
Vitvinsvinäger
1 dl creme fraiche + 0.5 dl till topping
1 dl grädde
Salt, peppar och cayennepeppar
Maizena eller mjöl som redning
Parmesan till topping
 
Gröp ur pumpan ta bort kärnorna, skala bort skalet med potatisskalare. Har du mixer kan pumpa, lök och vitlök grovhackas, låt koka ca 30 minuter och mixa. Utan mixer får man finhacka allt från början och köra med ballongvispar i slutet som fungerar det med. Tillsätt crème fraiche, grädde, några matskedar fond, en skvätt vitvinsvinäger, salt peppar och cayennepeppar. För att få tjockare konsistens är det bara att röra ut någon matsked mjöl eller maizena i kallt vatten och låta koka upp med soppan. Smaka av, krävs mycket salt och fond. Häll upp i skålar, ringla över crème fraiche och riven parmesan. Servera med ett gott bröd!

Halvmara

Idag sprang Pål Rune och Ole en halvmara i Stavanger! Vi var där och hurrade vid mål!
Pål kom först med blå tröja och solbrillor.
Rune i full fart!
Ole i orange tröja blev glad av hurraropen :)
Så duktiga!!
 
 

Klar för julbord

 

Julbord

Vi var på årets första julbord igår! Trodde norrmännen åt som oss men de gör de absolut inte! De äter ribbe eller pinnekött på julafton beroende på vilken del av Norge man är ifrån, igår serverades bägge delar. Ribbe är griskött med svålen kvar som ska bli riktigt knaprig. Pinnekött är som långkok på lammracks. Till detta serveras potatis, sky och kålrabbistappe (rotmos). Jättegott men gud vad jag längtar till vårt svenska julbord som norrmännen tycker låter mer som tapas :)

Guttene ved mitt bord

RSS 2.0