Lussekatter

Idag hade vi nästsista tentan som gick helt okej. Har ju inte studerat så mycket men hade ändå god koll så jag vet att jag klarat mig. En sista tenta kvar den 15e dec men idag blev det bara lussebak och choklad framför TVn, säkert en film ikväll också :)
Ändrade på mitt tidigare recept så här kommer en update!
 
Recept Maries Lussekatter
  • 1 tsk cognac
  • 1 gram saffran
  • 50 gram jäst
  • 100 gram smör
  • 5 dl röd mjölk
  • 2 dl socker
  • 1 pkt kesella vanilj
  • 0,5 tsk salt
  • ca 13-14 dl mjöl jag vägde 860 gram mjöl tror dock 900 gram är bra
  • russin
  • ägg till pensling
 
Rör ut stött saffran i cognac och låt dra ca en timme. Blötlägg samtidigt russin i vatten.
Smula jäst i en stor bunke.
Smält smör och tillsätt mjölken, värm till 37 grader och blanda ut med jästen (spara någon dl för att skölja ur glaset med saffransblandningen).
Blanda i saffransblandningen, socker, kesella, salt.
Kör i maskin ca 5 minuter.
Jäs 45-60 minuter.
Dela upp degen i två och knåda försiktigt.
Forma lussekatter och tryck ner russin, långt ner då de ploppar upp under jäsning.
Låt jäsa 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader, pensla bullarna och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.
Låt svalna på galler under en bakhandduk.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0