Julpyntet åker fram

Känslorna är samma som dagen innan julafton, julmusiken går varm i högtalarna. Första advent är något alldeles speciellt. Julpyntet ska fram och jag har en helg med familjen att se fram emot med den första glöggen och pepparkakan (L). Hur ser det ut hemma hos er? Här får ni ett smakprov med vad jag pysslat med idag men det finns lite saker som ska upp men det blir efter helgen.
Fint med ljusslingan på balkongen, ljusstaken och mina favorittomtar!
Liten...
Jag har gjort Whiskeytryfflar idag till mamma som hon får i present ikväll. De blev inte som jag ville för chokladen skar sig när jag hällde i whiskeyn så jag lägger inte upp receptet men herregud så goda! Tappat räkningen på hur många jag stoppat i mig...

Pizza á la Maria

Igår när vi fick vår leverans från mat.se kom inte alla saker med och för besväret fick vi ett pizzakit från Santa Maria samt en kylbag plus de missade varorna. Vi testade Santa Marias pizzatortillabröd, deras tomatsås och vitlöksdressing till middagen ikväll. Jag gillade tomatsåsen mest. Dressingen tyckte vi var helt OK. Däremot tyckte vi bröden inte var något speciellt och Jonathan tyckte de var för små. Helt klart roligare och godare än hämtpizza!
Tunn pizzabotten och god tomatsås.
Roligt att göra egen fyllning.
Gott med vitlöksdressing i praktisk förpackning att ringla över pizzan.

Studentens bästa vän

Kaffe är det bästa när man måste plugga och egentligen inte orkar...

SNÖ

Hur glad blir man inte av att se yr.no prognos?!?


Lussekatter

Recept på mina Lussekatter;
 
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk röd
1 burk Kesella
2 påsar saffran, 1 gram
0,5 tsk salt
1,5 dl vit sirap
13-15 dl vetemjöl special + 2 dl till utbakningen
100 gram smör
russin
ägg till pensling
 
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt mjölk. Värm till fingervarmt (37) grader, inte mer!
Häll över den smulade jästen och rör om.
Tillsätt salt, sirap, kesella och saffran (stöt saffran först om den inte är i pulverform).
Tillsätt mjöl i omgångar och arbeta degen länge så den blir smidig och släpper kanterna (14 dl tar jag max).
Det är bättre att arbeta in det mjöl som behövs på bakbordet än att arbeta in för mycket i början.
Jäs 1 timme under bakduk.
Ta upp degen på väl mjölat bakbord.
Dela degen i två och dela upp degen i önskat antal lussekatter. Gör ganska små lussekatter då de ska jäsa igen och blir större i ugn.
Dela upp på plåtar, tryck i russin, låt jäsa 45 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa upp ägget lätt och pensla bullarna innan de åker in i mitten av ugnen ca 10 min eller tills de är fina i färgen.
Förra årets lussekatter (L)
 

Regn o Rusk

Vi tog en promenad ner till havet för att fotografera lite men det började självklart regna... Det blev några bilder men jag hade inte riktigt tid att experimentera med inställningarna på kameran som jag velat. När vi kom hem var vi kalla och blöta så det blev en kopp varm choklad och hembakad kanelbulle.
Jag i regnet...
Mumma!
 

Testing

Har suttit inne hela dagen! Jätteskönt med en riktig slappardag... Jag har suttit och pillat med alla inställningar på min nya kamera och läst instruktionsboken samtidigt som ja försökt lära mig, det är inte lätt, men kul! En bild jag tog under kvällen kan jag iallafall bjuda på!
 
 

Spenderarna

Igår köpte Jonathan ett ljudsystem och jag köpte en systemkamera! Media Markt hade en galen deal så vi slog till! Efter shopping åkte vi till Martina och Tony, åt kex, ost och drack vin innan det begavs till Pasta Plus för en god middag. Vi hade bokat biljetter till Skyfall så vi tog en promenad via godiskiosken till Bergakungen och sjönk ner i biostolarna. Bond är alltid bra, mest för att det är just Bond, James Bond!


Running

Har ett par låtar som jag älskar att springa till som jag bland annat har på min Running lista på Spotify. Tips!
 
Shebang - Crash
The Offspring - You're gonna go far, Kid
Ken Ring - Nu måste vi dra
Infinite Mass - Bullet
The Dangerous Summer - The Permanent Rain
Enrique Iglesias - I like how it feels

Julgran

Ååh årets julgran blev precis levererad till vår gård! Nu närmar det sig!


Fika på Fina Fat

Anna har varit här idag och jag har gjort en superinpackning på Annas hår som gör håret rakt och lent! Vi har självklart fikat med bullar och kakor också.
Eftersom inpackningen ska sitta i minst 24 timmar så såg vi inget resultat direkt!


Tacon är serverad

Har haft en mysig film och tacokväll med Tony och Martina hemma hos oss. Ingen av dem hade ju konstigt nog sett filmen Avatar, så självklart fick det bli den efter middagen!


Middag borta

Vi blev bjudna på middag igår hemma hos Johanna som var ensam hemma med Oliver. Jag var och tränade så jag kom lite senare till serverat bord med Ceasarsallad som Jonathan och Johanna gjort! Mums!


Uppdatering?

Min kamera har tyvärr gått sönder men det kanske blir köp av en systemkamera framöver. Iphones kamera fungerar helt OK i dagsljus men det är inte kul att lägga upp bilder man inte är helt nöjd med. Har kikat på en canon 1100d som jag tror passar mig bäst! Bilden är från canon.se


Fula grottor

Fula men förhoppningsvis goda! Hade nog lite för lite mjöl i för de brukar hålla formen bättre men nu har hallonsylten sjunkit ner och själva kakan smält ut... Martina och Tony, ni får smaka på lördag (L)


Surprise!!

Jonathan fick en överraskning av mig i present och fick bara veta att han skulle vara klar för att gå hemifrån igår 17.30. Vi åkte till Linné och satte oss till bords på Mykonos vid ett bord för 7 personer. Sedan ramlade Martina och Tony in och därefter Nurre, Allan och Jonas. Jonathan blev glatt förvånad och vi hade en riktigt trevlig kväll med god mat och dryck! Efter helt OK mat med något sämre service på Mykonos gick vi vidare och tog efterrätten på Linneterrassen. Tack för att ni gjorde kvällen så fin för min älskade!


Ost och Paj frossa

Ikväll har jag, Martina och Anna ätit en så god getostpaj som jag självklart glömde receptet på... Typiskt... Men det kommer framöver för den ska göras igen! Vi åt Manchego och någon mer god hårdost som jag glömt namnet på... Ingen bra koll på kvällen! Till maten hade jag köpt gott bröd från United Bakeries iallafall. Efterrätten bestod av choklad i form av center, polly och någon smörchoklad, GOTT! Tack för en fin kväll med er tjejer (L)


Underbar fredag!

Vi har varit med Johanna och Oliver hela dagen. Vi blev bjudna på en riktigt god frukost med nygräddade baguetter och smoothie. Sen blev det lek med Oliver på lekplatsen och en promenad till restaurang Jungman Jansson där vi åt mycket god rödspätta till lunch. Tog en promenad till torget där vi shoppade lite kläder. Nu är jag påväg till Anna och ska laga mat ihop med tjejerna, underbar fredag :)


Pappas Pannkaka

Min far har alltid bjudit på tjockpannkaka under min uppväxt, oftast när mamma inte varit hemma... Till mammas förtvivlan introducerade pappa mig och mina bröder för att ha smör, socker och kanel på pannkakan, så gott! Idag blev det lite nyttigare med bara socker och kanel. Jonathans favorit är med Nutella.

3 ägg
3 dl mjöl
6 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk socker
vaniljsocker eller vaniljpulver

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa mjölet tillsammans med hälften av mjölken tills smeten är klumpfri. Häll i resten av mjölken tillsammans med salt, socker och vanilj. Vispa i ett ägg i taget. Smält en klick smör i en långpanna och se till att smöret täcker formen. Häll i smeten och grädda i 20-25 minuter.


Jullängtan

Jag längtar sååå mycket efter julen nu. Aldrig känt en sån längtan sen jag va liten fast nu är det nog ändå en större längtan. När man var liten längtade man efter Kalle Anka och julklappar men nu längtar jag efter ALLT!
Längtar till och med efter skolans julbord som inte är så gott men det är ju mer grejen. Komponerat ihop massa julmusik på Spotify nu så det är klart men får inte lyssna för tidigt så man tröttnar om det nu går. Jonathan skulle fly hemmet iallafall... Hittade självklart en bild på skolans julbord från förra året!


Morgon, Plugg och Tända ljus

Myspluggar denna morgon innan eftermiddagslektionen med tända ljus och thé. Jonathan sover bort sin förkylning under tiden...


Mexikansk Chili Con Carne

Gjorde precis en jättegod Chili con Carne men det blev tyvärr ingen bild men måste lägga upp receptet så ni kan testa om ni vill och så jag inte glömmer bort vad jag hade i...
 
ca 1 kg Nötfärs
1 pkt bacon
1 stor gul lök hackad
2 st vitlökar
2  burkar krossade tomater från Mutti
2 tsk spiskummin
1 tsk oregano
salt peppar
cayennepeppar till önskad hetta
1 dl chilisauce
1 paket Kidneybönor
2-3 msk Oxfond
 
Dela bacon och stek det knaprigt, lägg över i en stor kastrull. Stek köttfärsen (gärna i fettet från baconet) och lägg över i kastrullen. Stek lök och hetta upp kryddorna (oregano, cayenne och spiskummin) i pannan och lägg över i kastrullen. Häll över krossade tomater samt oxfond, fyll upp med vatten så det täcker. Pressa i vitlök, salta och peppra. Koka en timme. Lägg i bönorna mot slutet och låt de koka med några minuter. Servera med ris och lite creme fraiche eller gräddfil.

Julbak och Vintetäpplen

Vi har spenderat dagen hemma hos mamma och pappa och bakat julbröd. Min familj har ett speciellt bröd som går i släkten och som vi äter varenda jul och jag kan lova er att det är otroligt gott, speciellt till senapssill! Vi gjorde 8 bröd och då har vi halverat orginalreceptet. Vi tog även en promenad bort till mina gudföräldrar och plockade massa vinteräpplen då de har mer än de kan ta tillvara på!

 

Bröden penslas med kaffe och sirap tre gånger under tiden de gräddas och får denna fina yta. Kommer baka igen så lägger upp receptet framöver. Brödet gör man under två dagar och det tar tid med alla moment... Brödet äter vi inte förräns på Julafton så det är en lååång väntan...

 


Choklad och Hallonbakelse

Gör en chokladkaka, helst dagen innan då den smular mindre när du ska skära i den.

Ingredienser chokladkaka;
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker eller lite vaniljpulver
5 msk kakao
2 ägg
1.5 dl kaffe och mjölk blandat 50/50
150 gram smält smör

Smöra och bröa en 2 liters rektangulär brödform. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Smält smöret och häll i tillsammans med mjölk och kaffe blandningen. Vispa ägg lätt med en gaffel och häll i smeten. Kör med elvispen tills det är blandat och häll upp i den smorda formen. In i ugnen 45 min. Kakan ska svalna i sin form.

Ingredienser till fyllningen;
5 dl vispgrädde
1 paket frysta hallon
Några färska hallon
Ekströms vaniljkrämspulver
Ca 3 dl mjölk

Skär kakan i smala skivor och stansa ut ringar med hjälp av ex ett vitvinsglas det blir minst 16 skivor.
Vispa grädden med några tsk socker. Allt kommer inte användas men skönt med lite i reserv tycker jag.
Blanda 5 msk vaniljpulver med 2.5-3 dl mjölk, den ska vara riktigt fast i konsistensen. Blanda med ett par dl av den vispade grädden .
Tina ett paket frysta hallon i mikron och låt rinna av i finmaskig sil. Häll ut hallonsaften. Tryck därefter ut hallonpuré genom silen, man gör detta för att inte få med kärnorna. Blanda med ett par dl av den vispade grädden.
Lägg 8 rundlar av chokladkaka på det fat du vill servera från. Spritsa vaniljkrämen på de 8 chokladkakorna och lägg en chokladkaka försiktigt uppe på krämen. Spritsa nu hallonkrämen fint och toppa med ett färskt hallon. Voilá!


Födelsedagsfikan

Bakade massa gott till Jonathans kalas och det är kända recept som går att söka på i bloggen som mina kanelbullar och hallongrottor. Gjorde Leila Lindholms sega kolakakor från recept.nu fast utan ingefära, jättegoda! Jag och Jonathan har komponerat ihop dessa fina bakelser också som jag självklart lägger upp recept på! Jätte enkelt och grymt fina samt uppskattade av gästerna! Jonathan var inte den enda som blev uppvaktad jag fick också fina presenter av Urban och Annika. Jag hade ju inget eget kalas när jag fyllde år så de ville uppmärksamma mig lite nu också. Jonathan fick fina whiskeyglas i vår serie, biocheckar och en nyckelring från Georg Jensen. Min present till Jonathan är en överraskning till nästa lördag!!
På kvällen var vi bjudna till Posthotellet av Jonathans mamma och vi hade det mycket trevligt! Vi tog en drink i baren och åt middag med efterrätt. Vi var uppe på översta våningen och spanade in poolen och tittade på utsikten över hela stan! Hela upplevelsen man får på Clarion är riktigt häftig!


Grattis

Jonathan fick vakna till sång och frukost på sängen imorse med hembakade kanelbullar då han fyller 26 år idag (L). Vi satte oss dock i köket och åt nybakade scones med massa gott till!


Girls Night Out

Träffade Martina, Anna och Sabbe för en helkväll på restaurang Alta Marea. Vi åt massa god italiensk mat, drack gott och bara pratade i flera timmar (L) precis vad vi tjejer älskar!


RSS 2.0