Vill ha

Som jag saknar mitt långa hår! Väx!


Petits-choux

Vi blev bortbjudna till Urban på middag ikväll. Jag som så länge velat göra petits-choux passade på när några ändå kunde smaka. Receptet hittade jag i min gamla kokbok från 1981 "Vår kokbok". Bästa kokboken, satt och läste den redan som liten, testade massa kakrecept och experimenterade för fullt.
Färdiga för att åka in i ugnen. Detta var första plåten som tyvärr inte blev så bra... Hade en till plåt med lite större bakelser på som fick gå längre i ugnen. Man lär sig på sina misstag.
Mina fina petits-chouxer.
Lyxkaffe hemma hos Urban till efterrätten!
 
Recept Petits-chouxer
50 gram smör
2 dl vatten
2 dl vetemjöl
3 ägg
 
Till fyllning
Vispgrädde och hallonsylt
 
Koka upp smör med vatten.
Häll i mjöl och vispa hårt (kastrullen ska vara kvar på spisen) tills degen helt och hållet släpper kastrullen med ex en stor sked i plast som klarar hårda tag. Ta av från värmen och tillsätt äggen ett i sänder och vispa hårt mellan.
Spritsa ut degen på bakplåtspapper. 
Sätt in i mitten av ugnen. 
Mina lite större bakelser hade jag inne i ugnen 21 minuter tills de var så bruna de bara kunde bli utan att få för mycket färg. Hade jag bara gjort medelstora hade det räckt till ca 24 st.
Så fort du tar ut de ur ugnen ska du sticka hål i sidan på varje bakelse med en sticka för att släppa ut ångan så de inte blir degiga inuti.
 
Låt svalna och klipp av ett lock på varje bakelse. Fyll med exempelvis vispad grädde och sylt precis innan servering! Vill man servera som tilltugg till drinken kan man blanda i någon deciliter riven vällagrad ost i smeten innan den spritsas.
 

Modevisning

Igår kväll var jag, Martina, Anna och Sabbe på modevisningen på Trädgårn! Massa fina kläder från butiken Jencis och vi stannade kvar och dansade hela kvällen!


Kasta sten!

Vi tog en promenad till havet med Johanna och Oliver idag. Blev en massa stenkastande i havet.


Nybakat till soppan

Jonathan gjorde en potatis och purjolökssoppa så jag tänkte jag kunde baka ett gott bröd till. Jag testade göra foccaciadegen i en rund bakform med hål i. Gick prima!
Det är ju egentligen en stor sockerkakeform men fungerade ju till bröd också.
Recept soppbröd
 
25 gram jäst
6 dl kallt vatten
1 msk olivolja
2 tsk salt
4 dl dinkelsikt
8 dl vetemjöl
 
Rör ut jästen med vatten, salt och olja. Tillsätt mjöl och arbeta degen i 10 minuter med degkrokar. Låt jäsa 1.5 timme och arbeta ner degen i bunken. Låt jäsa 1 timme till. Smörj en form med lite olivolja. Min form rymmer 2.5 liter och är ganska stor med ett hål i mitten. Häll upp smeten i formen och låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och sätt in formen i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Sätt i en provsticka när det är en kvart kvar och se till att temperaturen uppgår till nästan 100 grader innan brödet tas ut. Stjälp upp brödet på galler och låt gå i ugnen två minuter till för att få en hårdare yta runt om utan bakform.
 

Spring i skogen

Jag har hittat ett motionsspår i skogen som jag kan springa på framöver. Har väntat en vecka med löpningen och istället testat simning då jag fått ont i ena benet. Simning är dötråkigt ensam så jag får se om Jonathan följer med framöver. Gav mig ut igår på en löprunda med asfalt som start. Fick ont igen och började gå... Nu blir det vila igen och därefter endast skog som är snällare mot benen!


Kokosbollar

Jag och Jonathan har bakat kokosbollar. Det är så barnsligt gott och man kan absolut inte nöja sig med bara en... eller två stycken...
 
Recept à La Per Morberg
 
Blanda:
200 gram smör
6 dl havregryn
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker (eller en knivsudd vaniljpulver)
När smeten är jämn utan smörklumpar häll i 3-4 msk starkt kallt kaffe.
Rulla i kokos och ställ in i kylen
 
 

Picknick i solen

Vi tog en promenad ner till havet med Annika, Urban Johanna och lille Oliver för att njuta av solen med lite kaffe och bullar. Jag hade bakat drömmar som var riktigt bra i konsistens men för söta så återkommer med recept när jag är nöjd!
Sol och Hav (L)
Oliver fick knapra på lite kakor i Jonathans knä.

Invigning Linnéterrassen

Träffade Sabbe i förra veckan för att egentligen laga lite mat och inviga vårt favorit-vår-sommar-häng-ställe men vi hade alldeles för mycket att prata om så klockan sprang iväg utan ett besök på Linnéterrassen. Igår däremot invigdes terrassen med god mat och några glas vin ihop. Hanna och Andreas anslöt sig under kvällen och det var så härligt att känna att våren är på G!

Hamburgers

Jonathan hade gjort så fint till middagen och lagt upp nybakat bröd, osttäckta burgare med goda tillbehör.
 
 

Min bagare

Jag har gett upp matlagningen för ett tag så Jonathan är förste kock framöver men även förste bagare idag! Det bjuds på hamburgare ikväll med hembakade hamburgerbröd. Efter all god mat som nu serveras i vårt hem börjar jag undra varför vi inte bytt roller tidigare! Lyx!!!
Receptet är från Per Morberg och finns att hämta på recept.nu!
Bagare Bengt :)
 

Vardagar när de är som bäst

Efter skolan åkte Jag, Martina och Anna hem till Annie där vi skulle äta en god middag tillsammans. Vi tog en promenad och inhandlade massa godsaker som inte behövde någon tillagning, perfekt till en tjejkväll!
Bara massa gott!
Annie, Martina och Anna!
 

Curling

Vi drog ihop ett gäng och körde curling på Lindholmen bortåt SVT-huset. Alla var nästintill nybörjare vilket gjorde det ännu roligare och vi fick snabbt igång ett bra spel med vår coach Lennart!
Här ska Annika precis skjuta iväg sin sten.
Här sopas det som bara den för att komma in i ringen!
Här har Urban precis lagt in en sten i boet och Jonathan, Annika och jag hurrar för det gula laget!
Vinnarlaget - Stefan, Johan Henrik och Anders!
Efteråt åkte vi direkt hem till Wallin som bjöd på trerätters! Här lägger Stefan upp glass till den goda chokladfondanten!
Riktigt trevlig dag och god avslutning på kvällen!
 

En öl och whiskymässa

Jag och Urban var på "En öl och whiskymässan" i Göteborg idag. Det var första gången den arrangerades i Göteborg och uppfattades något oorganiserad. Vi köade en timme för att komma in trots förköpta biljetter! Anders kom inte in förrän två timmar innan stängning trots förköpt biljett... När vi väl var inne strosade vi runt och hittade några favoriter som vi provsmakade under andra rundan.
Ölmonter.
Vi var tvungna att provsmaka denna, kanske världens mörkaste öl  som var trögflytande i konsistensen och hade smak av kaffe och julmust. Riktigt god faktiskt men det räckte med några smuttar. Liknade mer likör än öl i smaken...
Urban testade en 16-årig  skotsk "Jura" som blev en av favoriterna denna kväll.
Vi testade Ancnoc som inte var någon höjdare enligt oss, alldeles för snäll trots att vi testade både 12 och 16-årig. Däremot Ardbeg var väldigt god! Vi testade en 25-årig Laphroaig som var en riktig värsting men sin rökighet.
I denna monter provsmakade vi en fantastiskt god 41-årig Miltonduff och en 33-årig Bunnahahbain som inte alls föll mig i smaken. Företaget Auld Rare hade köpt upp tunnor av en 92årig skotsk dam som hade tunnor från 60-talet och fram.
Efter fyra timmar som bara sprang iväg av massa godsaker åkte vi hem till oss. Jonathan har varit krasslig i flera dagar så han valde att stanna hemma men bjöd oss på tacos när vi kom hem.

Fika och shopping

Haft en riktigt härlig dag i stan, fikat och shoppat med denna snygging :)

Kvällsrunda

Idag blev det en kvällsrunda ner till havet. Var bara noll grader ute så det var lite tungt att springa men så fint och lugnt ute!

När jag kom in så blev det en racerdusch för att hinna se säsongsstarten av "biggest looser". Inte sett programmet innan men tror redan jag är fast! Nästa program går redan imorgon.

Måste tipsa samtidigt om en sjukt bra app för alla runners. Den heter runkeeper och visar vart du springer, sträcka, hastighet, medelhastighet mm... Funderar på att signa upp till blodomloppet men har inte hittat någon mer som vill joina. Någon som är på för lite pepp och ett kul avslut 3 juni med ett lopp på 10km???


Ut i skogen

Vi firade Frida igår med en överraskningsfest. Jag och Martina sov över och hade tid att rida ut i skogen idag. Helt underbart!


Gnocchi

Jag och Martina har länge velat göra gnocchi ihop! Vi gjorde efter Leilas recept men höftade lite för att få till en smidig deg!
 
Blanda ca 600 gram fast potatis som kokat och pressats med ca 4-5 dl mjöl plus ett helt ägg och en äggula. Rulla, forma, koka tills de flyter upp till ytan! Ät, njut med en god tomatsås...
Martina hade gjort en frozen cheescake efter Leilas recept som finns på recept.nu.
Fantastiskt gott med bär till!
Efter god mat plöjde vi Twilight Breaking Dawn Part 1 och 2. Fantastisk dag och kväll... Tack min fina (L)

Vårens första

Årets första glas rosé satt inte fel igår på Martinas soliga balkong! Efter powerwalk i Skatås var vi helt klart värda detta!


Vårstäd

Har tvättat alla utemöbler grundligt och skurat trädäcket på altanen minst tre gånger, kände mig som Askungen! Nu är trät oljat och Jonathan har hjälpt mig. Tog cirkus tre timmar bara att olja! Nu kommer det bli superfint :)
Påväg till Martina nu för en underbar dag i solen och sedan matlagning. Vi ska ge oss på att göra gnocchi!


RSS 2.0