Whiskeyprovning

Igår hade vi whiskyprovning på kårhuset. Testade 8 olika sorter från "frukost"-whisky till rökig Laphroig. Alf Reime höll i det hela som var väldigt kunnig och arbetade med whisky!



Det blev en tur på skolpuben efter. Så kul kväll :) Fick dock inga nya favoriter så får fortsätta leta!

Gokaffe på skolan




Svensk Husman

Saknat svenska köttbullar med mos så idag lagade vi detta. Det är så fantastiskt gott! Mat kan vara god men ibland är det så himla gott att man inte vill att det ska ta slut på smakerna.
Jag och Jonathan är dessutom grymma på att laga detta :)
 
Tror att alla har sina egna knep på att få till köttbullarna. Jag använder ströbröd, vatten, ägg, hackad lök och kryddar bara med salt och peppar. Godast blir det om man steker löken innan man blandar den med köttfärsen. Dessutom kör vi på ren nötfärs. Tycker inte det blir torrt och tråkigt för att man skippar griskött! Nästa gång ska jag testa med en nypa socker då jag hört att det ska göra det ännu godare. Har ni några tips så säg gärna till i kommentarsfältet :)

Ostehuset och volleyboll

Igår kväll åkte vi med Una för att kolla på när Brage spelade volleybollkamp! Vi åkte hem till dem efteråt och smakade på bosnisk tapas. Klockan blev plötsligt halv fyra på natten så vi sov över. När vi vaknade gick vi ner till underbara Ostehuset och köpte med frukost/lunch och kollade på när Sverige spelade mot Canada...


Pavlova

I fredags var Helle och Magne över på middag och vi bjöd på ugnsstekt rostbiff med potatisgratäng och rödvinssås. Till efterrätt hade vi gjort Pavlova efter detta recept. Dubblade receptet på apelsincurden och det skulle jag inte gjort för det blev en kräm istället för curd. Men god blev den i vilket fall. Kunde inte heller ge denna Pavlova en rättvis bild men måste ändå visa :P Hade en jättemysig kväll tillsammans och det blev även en fika ihop på lördagen med kanelbullar då de kom förbi och hämtade bilen.
 

Morgonfrallor

Imorse var det upp tidigt och komma iväg till affären för att inhandla ost och lite gott till frukosten. Fick ett litet infall igår kväll och började baka. Gjorde en deg till frallor som fick jäsa i kylen hela natten. Ändrade om lite från ett recept jag fann hos Ljuvlig mat.
Recept Frallor
30 gram hasselnötter
7 st svisker/torkade plommon
20 gram jäst
4 dl kallt vatten
5 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl
1.5 tsk salt
1-2 msk mörk sirap
 
Hacka nötter och klipp svisker i små bitar. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt mjöl, salt och blanda till en jämn smet med degkrokar. Tillsätt sirap nötter och svisker och blanda. Strö över lite mjöl, sätt på plastfolie och sätt in i kylen över natten. Mjöla bakbordet ordentligt och tryck ut smeten med mjölade händer till ca 20*40 cm. Vik på längden så den blir 10*40cm och skär ut bitar som läggs på bakplåtspapper pensla med vatten och strö över mjöl. Låt jäsa 30 min. Sätt under tiden ugnen på 250 grader med en plåt inuti och en form med vatten längst ner. När bröden är färdigjästa så drag över bakplåtspappret med bröden på den varma plåten och sätt in mitt i ugnen 10-15 minuter.

Havregröt

Lite godare gröt med färska blåbär!
Precis sett Sverige vinna herrstafetten! Så kul :) Nu blir det långpromenad med stor risk för regn... På med regnställ och stövlar.

Hjärtans-middag

Det blev en tur till köpcenter igår för lite shopping och inhandling av mat till kvällens middag.
Till förrätt igår gjorde vi en avocadobåt med seterrømme (fet gräddfil), räkor och pressad citron
Lyxig oxfilépasta. Vi stekte champinjoner med vitlök och purjolök och la upp i en skål. Därefter stektes strimlad oxfilé. Tillbaka med svampen i pannan och på med ett par dl grädde, hackad basilika, soja och oxfond. Salta och peppra sen i med kokt pasta. Toppa med parmesan och färsk basilika!
Irish Coffee till efterrätt samt kanelbullar till filmen.

Jag hjärta Dig

Idag blev det en mysfrukost tillsammans med min älskade! Finns många fördelar med att studera, en långfrukost klockan 10 en vardag till exempel :)
Finaste glasen på Alla Hjärtans Dag
Egen müsli, blåbär, vindruvor, grönsaker och bakeoff ciabatta med goda pålägg.
 
 

Filmjölksbröd

När vi hade besök i helgen bjöds det på hembakat! Detta brödet blev väldigt gott och uppskattat av Anders och Julia! Jonathan har redan frågat om jag kan baka det igen. Följde ett recept från coop.se men gjorde några småändringar.
300 gram blandade nötter och frön. (valnötter, hasselnötter och solrosfrön)
150 gram blandad torkad frukt (aprikoser och svisker/plommon)
1,5 tsk salt
2 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl
5 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
1dl mörk sirap
 
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka nötter och torkad frukt. Blanda med mjöl och salt. Blanda ut bikarbonat i lite filmjölk och blanda därefter med resten av filen. Häll över i den torra blandningen. Häll över sirap och blanda väl med en stark slev/slickepott. Lägg ett bakplåtspapper i en 1.5-2 liters form och häll i smeten. Ställ in i nedre delen av ugnen i minst två timmar (2h 15 min för min ugn) Sätt i en termometer i slutet och se att det är ca 99 grader. Ta av pappret och låt brödet svalna i en handduk. Går bra att frysa och håller sig i flera dagar.

Gubbar i vintern

Marineras i lite socker en stund så smakar de nästan sommar :) Ska ha dessa till pappas pannkaka ikväll!

Oljemuseet

Anders har ju snackat om att gå till Oljemuseet länge så självklart fick det bli ett besök dit :)
Stora beslut i viktiga stolen!
En riktig oljeborrare.
Hittade hur mycket som helst att göra på museet, så kul även för andra gången :)

Anders och Julia

Anders och Julia har varit hos oss hela helgen! Haft det väldigt mysigt men även hunnit hitta på lite saker. Bland annat en tur på byn med fika.
Har inte varit runt så mycket utanför Stavanger så vi åkte såsom pappa tipsat oss ut på alla öar med lite skotskt landskap. Det blev ett stopp vid havet.
En skidåkningsdag i Sirdal fick vi också till. Dock stängde de systemet efter tre åk för blåsten. Det blev nog de dyraste åken i mitt liv :P Det bästa var nog den fina resan dit! Älskar landskapet här i Norge (L).

Tonfisk

Ikväll blev det tonfisksallad. Nästan aldrig ätit tonfisk då jag "vet" att jag inte gillar det. Men nu var det dags att testa igen! Blandade tonfisken med finhackad morot, rödlök, en stor sked majonnäs och lite salt och peppar! I salladen hade vi allt möjligt men tänkte att avocado och ägg passade bra till.
 

Maränger

Ikväll har Una och Brage varit över på middag. Bjöd på svensk klassiker, flygande Jacob som de gillade! Till efterrätt blev det Marängsviss med hemmagjord chokladsås och chokladmaränger.
 
Recept Minimaränger;
2 äggvitor
125 gram socker
Önskad mängd choklad ca 100 gram
 
Sätt ugnen på 120 grader. Smält chokladen över vattenbad och låt svalna av lite under tiden du gör resten. Vispa äggvitorna i bara någon minut. Häll i sockret och fortsätt vispa tills det är krämigt vitt. Smeten är klara när du kan vända bunken uppochned och allt stannar kvar. Vänd ner chokladen försiktigt och spritsa fint med tyll eller en enkel påse med ett klippt hål i ena hörnet, vilket jag nöjde mig med. Sätt in mitt i ugnen ca 55 minuter. En maräng är klar när den inte sitter fast i bakplåtspappret.  Smeten räcker till 3 plåtar.

Egon och Wolfie

Igår kväll blev det både restaurang och bio! Vi såg Wolf of Wall Street som var riktigt bra men lååång. Innan åt vi på  Egon, mysig restaurang i massa etager, kändes som en labyrint! Svenskar som jobbade såklart men servisen de gav var ju si sådär.
 

RSS 2.0