THE cake

 
Vi var på knytpåskfirande hemma i Hjuvik i helgen. Vi bidrog med köttbullar och tårta. Eftersom jag är ledig så hade jag tid att göra en experimenttårta som tog lite längre tid...
Färgade massa marsipan.
500 gram marsipan blev grön till locket och 500 gram blev blandade färger.
Jonathan gjorde påskig dekoration.
Bottnarna blev perfekta. Här är de saftade med utspädd stark saft och klara för fyllningen. Recept ligger i slutet!
Första lagret med hallonmousse.
Andra lagret med lemoncurd fyllning.
Innan marsipanlock och dekoration åkte på.
 
Recept tårtbottnar till form med 26cm diameter
7.5 ägg
3 dl socker
1.5 dl potatismjöl
1.5 dl vetemjöl
4.5 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver noga, jag brukar trycka sönder alla bakpulverklumpar med en slev och därefter blanda med gaffel. Vispa ägg och socker LÄNGE så det blir jättefluffigt. Blanda försiktigt i mjölblandningen i äggsmeten. Häll upp i bröad form och in i ugnens nedre 1h. Det gör inget om den blir mörk på ytan men det går att sätta in en plåt längst upp i ugnen mot slutet. Jag skär ändå av toppen för att den ska bli helt plan.
 
Tips! Gör bottnarna dagen innan så är de enklare att arbeta med och dela. När man delat kakan bör man safta bottnarna med utspädd stark saft så de inte blir torra. Några matskedar per botten räcker innan fyllningen  åker på.

 
Lemoncurd (tasteline.com)
2 små ekologiska citroner
100 gram smör
2 st ägg
2 dl socker
 
200 gram philadelphia
ett par matskedar smör
Gul karamellfärg
 
Finriv citronskal (endast det gula). Pressa ur saften och värm i kastrull tillsammans med smör och 1 dl socker. Vispa ägg och socker och häll över i kastrullen. Låt sjuda tills det tjocknar. Rör hela tiden. Jag värmde under ständig omrörning tills första bubblan och sänkte direkt värmen och fortsatte vispa hårt några minuter. Låt svalna och ställ kallt över natten
 
Till tårtan blandade jag några matskedar (ca hälften) av lemoncurden med 200 gram Philadelphia. Den blev ganska rinnig så jag blandade en dryg deciliter av smeten med smör för att kunna göra en kant runt som var mer fast för att ha fyllningen på plats i mitten.
 

 
Hallonmousse
400 gram tinade hallon
2 st gelatinblad (kan ha mellan 2-4 gelatinblad för fastare konsistens)
4 msk socker (sockra efter smak)
2,5 dl vispad grädde
Röd karamellfärg
 
Blötlägg gelatinet. Tryck ut hälften, 200 gram av hallonen i finmaskig sil så det mesta av kärnorna kan slängas. Värm några matskedar hallon i en kastrull och blanda i gelatinen. Blanda med resterande hallon och den vispade grädden. Blanda i röd karamellfärg för att få rosa härlig färg. Ställ kallt över natten.
 
När fyllningen lagts på läggs resterande tinade hallon på toppen. Låt lite mindre än hälften av moussen få läggas på översta locket.
 

 
Tårtan spacklades runt om med hårt vispad grädde blandad med lite socker.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0