Tårtmani

Jag har tittat på det underbara programmet från USA som heter "Fabulous cakes", där de gör helt otroliga tårtor till bröllop och kalas där de kan kosta runt 60000kr för en tårta. Jag har ända sedan jag tittade på programmet velat göra en tårta och nu blev det av! Jag letade efter bra recept på sockerkakor och fyllningar och komponerade ihop min första "riktiga" tårta.

Tårtbottnarna är viktiga att de blir höga och luftiga! Jag gick på ett recept från en tjej som har en blogg som heter tartspecialisten.se mycket bra!

Ljus tårtbotten: (görs dagen innan, enklare att dela då)
5st ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl mjöl
3 tsk bakpulver

sedan gjorde jag en blåbärsmousse från ett recept från något inlägg som jag ändrade lite på...

Bläbärsmousse: (görs dagen innan)
2 dl bläbär mixade
2 st gelatinblad blötlagda
2 dl vispad grädde
socker efter smak

Jag värmde upp lite av de mixade blåbären och smälte ner gelatinbladen och när de smält blandade jag i resten av de mixade bläbären. Ner de hade svalnat blandade jag ner i den vispade grädden och in i kylen. Enkelt och gott.

Vaniljkräm:
2 dl vaniljsås från något gott recept med riktig vaniljstång
2 dl vispad grädde

Blanda bara ihop och vill man ha en fastare kräm kan man ta mer grädde och tvärtom...

Marsipanlock:
500 gram mandelmassa
Floursocker
Grön karamelllfärg

Knåda mandelmassan med floursocker och några droppar karamellfärg tills den är smidig. Kavla sedan ut och snåla absolut inte på floursocker på bänken då det fastnar väldigt lätt!

Jag saftade alla bottnar med utspädd men ganska stark bärsaft, det gör verkligen stor skillnad då tårtan blir mycker saftigare. I de flesta recept saftar man med att droppa över mjölk men det blir väldigt gott om man droppar över saft!


Jag använde en form som var lite för liten då all smet inte fick plats... men från 23cm diameter är det nog inga problem. Jag delade så jag fick tre bottnar.

Första lagret med blåbärsmoussen.

Alla fyllningar är på plats och efteråt spacklade jag tårtan med ett tunt lager grädde för att den skulle bli jämn när jag lade på marsipanlocket.

Nu var det bara att lägga på det utkavlade locket med marsipan... Dock glömde jag ta bild på när den var klar men den blev jättefin!

Halvt uppäten! Vi tog med tårtan till Urban och Annika och fikade tillsammans! De tyckte den var god så det får bli mer tårtbakande framöver!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0